Besøg hos Venstres Ungdom i Århus

Den 28. april 2008 var Schiller Instituttet inviteret til at give et foredrag med efterfølgende diskussion hos VU i Århus. Schiller Instituttets formand Tom Gillesberg holdt foredraget med billederne til højre som illustration (klik på dem for større format). Det tog et par timer og der var efterfølgende en del diskussion.

Lyt til foredraget og diskussionen her

Videoklip der blev vist til sidst (fra 1:20 - 3:20)

Hør flere foredrag og nyhedsorienteringer på Radio Schiller

 

Nedenstående er en kort rapport fra mødet, der blev bragt på VU Århus´ hjemmeside:

Reportage: Mandagsmøde med Schiller

By Kristian Leer | April 28, 2008

Mandag aften var der lagt op til et mandagsmøde med besøg fra en lidt utraditionel spiller på den politiske scene, nemlig Schiller Instituttet. Omkring tyve VU’ere og et par gæster fra KU tilbragte aftenen i selskab med Schiller Instituttet, som var mødt talstærkt op. Og det udviklede sig til en speciel diskussion…

Det er svært at beskrive kort, hvad Schiller Instituttet mener, og hvad diskussionen denne aften gik på. Men kort fortalt, står verden tilsyneladende over for et fianskrak, hvor bobler brister og spekulanter får kronede dage. Nøglen til at løse problemet er et nyt Bretton Woods, efter man har erklæret finanssystemet for konkurs. Vi må så se på, hvad vi skal redde: der er det afgørende, at landbrug og industri får støtte, da vi samtidig står over for en global fødevarekrise. Fødevareproduktionen er simpelthen faldet i verden - og det skyldes ifølge Schiller WTO, GAT og den globale frihandel. Derfor må man have en “planøkonomisk kapitalisme”, hvor staten sætter rammerne for den frie økonomi - ikke ligefrem sød musik i mine libertarianske ører!

Endvidere er det afgørende for verdens fremtid og fødevareproduktion at vi får magnettog overalt i verden (undtagen Mellemøsten, der skal have kernekraft…). Så vil man kunne køre fra Århus til København på 25 min, hvilket lyder ganske godt sammenlignet med en tre en halv times togtur fra Odense til Århus efter kombi. Hvor pengene skulle komme fra, fandt jeg dog aldrig ud af. 

Der var både enighed og uenighed omkring flere emner. Flere VU’ere stillede sig meget skeptiske over for statens store rolle i den her proces, som Schiller forudser. Men samtidig kunne vi hurtigt blive enige om, at politikere ikke er visionære, rationelle eller tænker langsigtede.

Vi blev nok klogere på Schiller, men enige med dem og deres tankegang blev vi nok ikke helt. Men spændende var det…